PVC – VRATA


PVC kao materijal u proizvodnji pvc stolarije i opreme
Šta je PVC?

Polivinil klorid ili PVC je moderan sintetički materijal i vrlo važan član široke porodice polimera. Hemijska formula pvc-a je CH2=CHCl . Sastavljen od soli (57%) i nafte (43%), Polivinil klorid je manje zavisan od nafti nego bilo koja druga termoplastika.
Jedna od prvih plastika koja je komercijalno razvijena i danas je u najširoj upotrebi. Dostupan u širokom spektru oblika, PVC nudi varijacije svojstava što ga čini prikladnim za široku upotrebu u modernom životu, od vrećica za krv i katetera do dječjih igračaka, slavina, kabelskih izolacija i prozorskih profila.
PVC je termoplastičan materijal. Termoplastični materijali su oni koji mogu biti rastopljeni ponovno i ponovno. Termo plastični materijali zagrijani na određenu temperaturu prelaze u talinu, a hlađenjem prelaze u čvrstu formu (otvrdnjavaju).


ULAZNA VRATA

Ulazna vrata doma su mjesto na kojem završava ubrzana vanjska divljina i prolaskom kroz njih ulazimo u svoj mali privatni svijet u kojem sami određujemo ritam življenja.
Ona su barijera kojom nepoželjnima priječimo ulazak u vlastiti prostor življenja.
Ulazna vrata i prozori su jedna od prvih stvari koju mnogi zapažaju na Vašoj kući i kao takva mnogo govore o Vama kao osobi i gazdi kuće.

Ulazna vrata su mjesto na kojem svakom dragom gostu poželite dobrodošlicu u Vaš dom, no s druge strane zalupljena vrata su jasan signal nepozvanima i da bi ih sigurno zadržala s vanjske strane, moraju biti čvrsta i trajna, jednom rječju kvalitetna.
Zašto? Pa zato da bi sve naše materijalne vrijednosti ostale očuvane i na mjestu nakon što u ranojutarnjim satima napuštamo svoj dom i cjelodnevnim izbivanjem prepuštamo svoje osobne stvari na nemilost nepoštenima.
Drugim riječima da bi sve ružne stvari ovog svijeta ostale s prave strane vrata.

Kada  tražimo vrata za kupovinu, imajmo u vidu koliko puta ćemo ga morati otvarati – zatvarati.

Pored standardnih modela izrađujemo i unikatna vrata na želju kupca.

SOBNA VRATA

Sobna vrata su cjelina za sebe.
Namjena im je fizički odijeliti prostorije stana u manje zasebne cjeline.
Sobna vrata ne moraju biti samo barijera koja odjeljuje, naprotiv kod njhovog stvaranja treba težiti tome da postanu ukras Vašeg doma.
Savremena sobna vrata su konstrukcijski bitno različita od vrata izrađenih od masiva u cjelosti i za njihovu izradu postoji novi skup pravila struke koji jamči njihovu dugotrajnu i pouzdanu upotrebu. Kada  tražimo vrata za kupovinu, imajmo u vidu koliko puta ćemo ga morati otvarati – zatvarati. Pored standardnih modela izrađujemo i unikatna vrata na želju kupca. Sobna vrata od medijapana (MDF) : mogu biti furnirana ili završno farbana sa poliuretanskom pokrivnom bojom.

BALKONSKA  VRATA

Balkoni i lođe mnogima su često najdraža prostorija u kući ili stanu, ali istovremeno i najmrskija. Zbog otvorenosti s najmanje jedne strane balkoni i lođe brzo se prljaju – zadržavajući prašinu u kutevima PVC prozora i balkonskih vrata, a uz malu pomoć vjetra ista se brzo unosi i u unutrašnjost Vašeg životnog prostora.

S obzirom da su svi naši PVC profili napravljeni od tvrdih, glatkih materijala s fino zaobljenim rubovima – povremenim, jednostalikovnim čišćenjem vanjske strane PVC balkonskih vrata uistinu možete uživati čitajući knjigu ili ispijajući kavicu u ugodnom društvu.

Uko želite, balkonska je vrata moguće opremiti posebnim okovom koji Vam omogućuje zaključavanje i otvaranje vratiju s obje strane.

GARAŽNA  VRATA

Sekciona garažna vrata izrađena su prema visokim sigurnosnim,funkcionalnim, estetskim zahtjevima te izrađena od visokokvalitetnih materijala.Osnova od čeličnog lima duplo presvučena PVC-om i pocinčani čelični dijelovi daju našom vratima izdržljivost i dugovječnost.
Odlučite li se na kupovinu naših sekcionih garažnih vrata sa pravom možete reći da ste kupili vrata za cijeli život.

Prednosti:

  • odlične karakteristike otvaranja i zatvaranja,
  • visoki sigurnosni standardi,
  • jednostavno rukovanje,
  • izrađena od ekološki prihvatljivih materijala.

KLIZNA  VRATA

Klizna vrata se otvaraju klizanjem pokretnog krila u stranu, tj. posmicanjem u stranu. Vodilice, po kojim se vodi pokretno krilo, se nalaze na horizontalnim donjim i gornjim stranicama vrata. Koriste se kada u prostoriji nema mjesta za pokretno krilo (ili radi estetskih razloga (dvokrilna ostakljena klizna vrata u dnevnoj sobi ili nekog poslovnog prostora). Klizna vrata se međusobno razlikuju i po broju krila (jednokrilna, dvokrilna) i po pogonu otvaranja.

Za detaljnije informacije o cenama, pogledajte cenovnike Firatpen i Salamander.