Korisni saveti

Toplotna izolacija (ušteda energije)

Toplotna izolacija prozora je značajna jer se velik deo energije iz prostorije gubi preko prozora. Osnovni parametri koji utiču na dobru izolaciju prozora su profili(okvir i krilo) i staklo. Toplotna izolacija prozora prikazuje se „Uw“ vrednošću. Što je ta vrednost manja to su gubici energije kroz prozor niži, odnosno toplotna izolacija prozora je bolja. Ugradnjom niskoenergetskih prozora garantovane su Vam znatne uštede energije.


Zvučna izolacija

Zvučna izolacija meri se u decibelima (dB). Što je ta vrednost veća, to je zvučna izolacija bolja.

Što se tiče zvučne izolacije prozora, tu najveću ulogu preuzima debljina stakla. Izolaciono staklo 4/16/4 koje se standardno ugrađuje u stolariju ima zvučnu izolaciju 33db. To znači da ono smanjuje spoljašnju buku od npr. 70db na 37db što u principu odgovara tome da se kroz zatvoren prozor sa takvim staklom ne čuju automobili sa jako prometne ulice. Ukoliko su potrebni zahtevi za dodatnom zvučnom izolacijom u mogućnosti smo ponuditi i takva stakla.

Sigurnost
Famm prozori standardno su opremljeni okovom sa višestrukim tačkama zatvaranja i protuprovalnim prozorskim kvakama. Iako ne postoji stopostotna zaštita, provalnici će se, suočeni sa dobro osiguranim objektom, radije okrenuti nekom drugom.

Izrada

Tehnologija izrade, obrada profila, načini spajanja, završna obrada i funkcionalnost samo su neke od stvari na koje morate obratiti pažnju kod kupovine novih prozora.

Fleksibilnost

Prozori i vrata uvelike utiču na arhitektonsku sliku nekog objekta; oni su izraz individualnosti i životnog stila. Moderan, savremen prozor osim dobrih izolacionih svojstava, mora udovaljavati zahtevima kao što su: fleksibilnost kod izbora boja i oblika, jednostavno održavanje, protuprovalna zaštita i provetravanje.

Montaža

Montaža prozora jednako je bitna kao i njegova izrada i osnovni je preduslov za njegovu besprekornu funkcionalnost i dugovečnost. Nepravilnom i nestručnom montažom mogu se poremetiti parametri koji utiču na njegovu funkcionalnost i izolaciona svojstva. Zato je od presudne važnosti da montažu odradi profesionalna i stručna osoba.