ALU – VRATA


Osnovna prednost aluminijumskih profila u izradi stolarije (prozori, vrata, portali, fasade i sl) leži u mehaničkim svojstvima aluminijuma kao materijala. Njegova čvrstoća i lakoća, veliki izbor boja, antikorozivna svojstva i postojanost čine ga veoma zastupljenim materijalom u građevinarstvu naročito zbog mogućnosti izrade najrazličitijih oblika stolarije i generalno konstrukcija. On je superioran izbor kada su u pitanju strukturne fasade, velike zastakljene površine, samonoseće konstrukcije, automatska (senzor vrata) i sl.

Osnovni nedostatak aluminijuma jeste njegova termalna provodljivost (termo izolacione karakteristike). Za razliku od PVC-a, aluminijum je metal koji jako dobro provodi toplotu. To može biti problem ukoliko se on koristi za stolariju u prostorima gde postoje velike temperaturne razlike između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora koje aluminijumska konstrukcija razdvaja. Topliji vazduh iz unutrašnjeg prostora dolazi u dodir sa aluminijumskim profilom koji je hladan zbog niske spoljašnje temperature i hladi se i može doći do kondezacije vode iz vazduha.

Ovaj problem danas se rešava uvođenjem tzv. termo mosta ili termo prekida unutar aluminijumskog profila od koga se pravi stolarija. Termo most je u stvari materijal koji ne provodi ili slabo provodi temperaturu i služi da spreči prenos hladnoće sa spoljne strane aluminijumskog profila na njegovu unutrašnju stranu.

Termalni most je obično izrađen od poliuteranskog polimera (plastike) i on zapravo spaja dva dela profila – spoljašnji i unutrašnji deo i tako sprečava prenos toplote kroz metal (aluminijum). Zbog složenije izrade ovakva vrsta profila je skuplja i uvećava cenu stolarije ali je neophodna na mestima kod kojih su bitne termo-izolacione karakteristike profila – spoljni prozori, vrata i dr. gde postoje velike temperaturne razlike između prostorije i spoljnog prostora.

ALU vrata mogu se izrađivati u beloj sivoj i braon boji što u našem slučaju ne utiče na cenu. Za aluminijumska vrata uglavnom se odlučuju javne ustanove i vlasnici komercijalnih objekata iz razloga što su zahtevi arhitekture znatno prihvatljiviji za ALU program. ALU program je pogodan za ispunjavanje specijalnih sanitarnih uslova kada su u pitanju zdravstveni centri.

ALU sobna vrata, odnosno unutrašnja pregradna vrata izrađuju se  od tzv. „hladnog profila“ koji ne zadovoljava uslove potrebne da bi se ovakvi elementi montirali kao fasadna stolarija. Nasuprot pregradnim vratima fasadna stolarija, odnosno ulazna vrata na objektima izrađuju se od profila sa termo prekidom. Za nase klimatsko područje odgovara termoprekid širine od 16 – 24 mm.

Ulazna vrata od aluminijuma mogu imati dodatak u vidu sigurnosne brave koja u potpunosti obezbeđuje sigurnost Vašeg doma, odnosno poslovnog prostora.