ALU – PROZORI


Osnovna prednost aluminijumskih profila u izradi stolarije (prozori, vrata, portali, fasade i sl) leži u mehaničkim svojstvima aluminijuma kao materijala. Njegova čvrstoća i lakoća, veliki izbor boja, antikorozivna svojstva i postojanost čine ga veoma zastupljenim materijalom u građevinarstvu naročito zbog mogućnosti izrade najrazličitijih oblika stolarije i generalno konstrukcija. On je superioran izbor kada su u pitanju strukturne fasade, velike zastakljene površine, samonoseće konstrukcije, automatska (senzor vrata) i sl.

Osnovni nedostatak aluminijuma jeste njegova termalna provodljivost (termo izolacione karakteristike). Za razliku od PVC-a, aluminijum je metal koji jako dobro provodi toplotu. To može biti problem ukoliko se on koristi za stolariju u prostorima gde postoje velike temperaturne razlike između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora koje aluminijumska konstrukcija razdvaja. Topliji vazduh iz unutrašnjeg prostora dolazi u dodir sa aluminijumskim profilom koji je hladan zbog niske spoljašnje temperature i hladi se i može doći do kondezacije vode iz vazduha.

Ovaj problem danas se rešava uvođenjem tzv. termo mosta ili termo prekida unutar aluminijumskog profila od koga se pravi stolarija. Termo most je u stvari materijal koji ne provodi ili slabo provodi temperaturu i služi da spreči prenos hladnoće sa spoljne strane aluminijumskog profila na njegovu unutrašnju stranu.

Termalni most je obično izrađen od poliuteranskog polimera (plastike) i on zapravo spaja dva dela profila – spoljašnji i unutrašnji deo i tako sprečava prenos toplote kroz metal (aluminijum). Zbog složenije izrade ovakva vrsta profila je skuplja i uvećava cenu stolarije ali je neophodna na mestima kod kojih su bitne termo-izolacione karakteristike profila – spoljni prozori, vrata i dr. gde postoje velike temperaturne razlike između prostorije i spoljnog prostora.

ALU prozori mogu se izrađivati u beloj sivoj i braon boji što u našem slučaju ne utiče na cenu. Za aluminijumske prozore uglavnom se odlučuju javne ustanove i vlasnici komercijalnih objekata iz razloga što su zahtevi arhitekture znatno prihvatljiviji za ALU program. Kombinacija aluminijuma i staklenih ili alu-bond fasada je naročito popularna u savremenoj gradnji.

Alu prozori izrađuju se  od tzv. „hladnog profila“ ili od profila sa termo prekidom. Za nase klimatsko područje odgovara termoprekid širine od 16 – 24 mm.